Μια ειδική βραδιά και ένα σπέσιαλ γλυκό/ Ginger-chocolate mousse and raspberry cream gateau

gateau4web

Ξεκινώντας αυτό το μπλογκ δεν είχα ιδέα πως άνοιγα μια πόρτα προς τα έξω. Βλεπετε, εγώ επικοινωνία δεν νοώ το να είμαι καθισμένη μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου. Μου αρέσει να βγαίνω έξω, να βλέπω κόσμο, πιο Interactive πράγματα δηλαδή. Βέβαια οι καιροί αλλάζουν και τελικά μέσα από το μπλογκ γνώρισα ανθρώπους όχι μόνο σε ηλεκτρονική «μορφή», αλλά και σε φυσική!  Ξέρω, βέβαια, πως πολύς κόσμος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο κια για άλλης φύσης «συναναστροφές», οπότε εντάξει δεν ανακάλυψα και την Αμερική. Αλλά πόσοι τρώνε και πίνουν με τις γνωριμίες τους από το ίντερνέτ; Καθένας με τα ενδιαφέροντα του, τι να κάνουμε…

krasiaweb
Τα κρασιά/ The wines

Η αναπάντεχη γνωριμία λοιπόν ξεκίνησε από τούτο το μπλογκ και ένα σχόλιο του Mpampaki. Έτσι, οργανώθηκε το πρωτο δείπνο οινο-γευσιγνωσίας στο σπίτι μου πριν από λίγο καιρό με μαγειρική δική μου και του Mpampaki και κρασιά ευγενική χορηγία του Ted (Lelekas). Και επειδή περάσαμε σούπερ είπαμε να το ξανακάνουμε με αφορμή αρκετές φυάλες Ράμνιστα που κρατούσε ο Mpampakis στο υπόγειο και μάλλον φοβόταν μην χαλάσουν…  Οργανώθηκε λοιπόν κάθετη οινογνωσία Ράμνιστας (χρονιές 2005, 2004, 2003, 2000 και 1999). Οι δύο χρονιές που ξεχώρισαν ήταν το 2003 και το 1999, αλλά ξέρετε μετά το πέμπτο ποτήρι μπορεί κανείς να πιει τα πάντα…

tartakia2web1
Ταρτάκια με ροδάκινο και μπέικον/ Bacon and peach tartlets

Πέρα όμως από τα κρασιά, ο  Mpampakis και η γυναίκα του είχαν μαγειρέψει ένα σωρό καλούδια: ταρτάκια με διάφορες γεμίσεις, τρία είδη σούπας, κρεατόπιτα χοιρινές μπριζόλες μαριναρισμένες στο κρασί, αρνίσια παϊδάκια και μια τεράστια σαλάτα με μανιτάρια. Ο Ted έφερε ένα σούπερ πλατώ τυριών (Pecorino Sardo, Compte, Brie και γραβιέρα Κρήτης) και δύο γλυκά κρασιά (Hauner Passito, Αβαντίς Μελιτης), ενώ εγώ πήγα κάτι νόστιμα μεν, παπαριασμένα δε, πιτάκια με κρεμμύδι, πιπεριά και καρύδι (συνταγή εδώ), καθώς και το γλυκό που βλέπετε.

Νομίζω πως τέτοιες βραδιές μου χρειάζονται για την ψυχική μου υγεία και την προσωπική μου ευτυχία. Έχουν πολύ κόπο, γι΄αυτό και κανείς δεν τις κάνει, αλλά νομίζω πως το τελικό αποτέλεσμα αξίζει. Και βέβαια, για να γίνω βαρετή και μπανάλ, τώρα με τη λιτότητα θα αρχίσουν να γίνονται συχνότερα θέλουμε, δε θέλουμε….

Υ.Γ. Εννοείται πως είχαμε κλείσει ταξί για την επιστροφή!

————

The internet for me never was a tool to make friends, but reality has proven very different. So recently three blogging friends that live in Athens, Mpampakis, Ted and me, met in Mpampakis’ house for a very special reason:  a vertical wine-tasting of Ramnista Kir Yianni (OPAP Naoussa), a famous red wine from the xynomavro grape.

 

Τρεις διαφορετικές σούπες/Three different soups

 

Mpampakis not only contributed the wines (vintages 2005, 2004, 2003, 2000 and 1999), but he and his wife had cooked  an array of yummy dishes: tartlets with two different toppings ( tuna and bacon-apricot), three types of soup, pork chops marinated in wine, roasted lamb ribs (pa-ee-da-kia), a meat pie and a lovely salad. Ted brought two dessert wines, a Hauner Passito and a Greek muscat from Evoia  (Avantis Melitis) and a beautiful selection of cheeses: Pecorino Sardo, Cretan Graviera, a Brie and a Comte. I brought dessert, a ginger-chocolate mousse and raspberry cream gateau, and some pies (recipe here), but the phyllo I used became all soggy and I don’t think anyone especially loved them.

Good conversation, good food and of course good wine are always a fool-proof recipe for success. I think evenings like these are needed for our sanity and well-being in general and I feel very lucky to have met these people.

P.S. Thank god we had booked a taxi home!


gateau1web1

Ginger-chocolate mousse and raspberry cream gateau

INGREDIENTS for a 20cm cake or 6 10cm individual ramekins

chocolate sponge cake

  • 60g cooking chocolate
  • 1 tbsp cocoa
  • 3 eggs, separated
  • 40g caster sugar
  • 2 tsp corn starch

chocolate mousse

  • 100g chocolate 70%
  • 200g double cream
  • 3 tbsp caster sugar
  • 2 gelatin leaves (4g)
  • 1 tsp finely grated ginger
  • 50 ml milk

raspberry mousse

  • 200g raspberries, pureed and passed through a sieve
  • 200g double cream
  • 3 sheets gelatin (6g)
  • 3 tbsp icing sugar

raspberry topping

  • 200g raspberries
  • 2tbsp icing sugar
  • 50ml hot water
  • 2 sheets of gelatin (4g)
  • 50 g of fresh pistachios

DIRECTIONS

  1. For the sponge cake: Melt the chocolate in bain marie (water bath) and keep warm. Separate the eggs. Whisk the whites into a firm meringue. Beat the egg yolks with the sugar until white, add the cocoa and corn starch and beat to incorporate. Slowly pour in the chocolate. Fold in the egg whites. Pre heat the oven to 190 oC. If you are making a single cake, line a 20cm cake tin with non-stick baking parchment, spread the mix evenly and bake for 15 minutes. If you are making individual gateaux, line a baking tray with parchment and spread the mix on it in a rectangular shape. Again, bake for 15 minutes. Remove from the oven, let it cool and cut out 6 individual bases using 10cm rings.
  2. To make the chocolate-ginger mousse:  melt the chocolate in bain marie. Soak the gelatin in cold water for 10 minutes and the squeeze excess water. Heat the milk and add the grated ginger and sugar. Stir to dissolve sugar, then  pass through a sieve to get rid of ginger pieces. Finally stir in the hot milk the soaked (and squeezed) gelatin leaves to dissolve. Beat the cream until nice and fluffy and fold it into the melted chocolate. Make sure that the chocolate is tepid. Stir in the milk-gelatin mix and place the mousse in the fridge, well-covered for 10 minutes to set.
  3. For the raspberry mousse: soak the gelatin in cold water for 10 minutes. Whisk the cream with the sugar in medium speed until it forms stiff peaks. Gently fold in the raspberry puree. Dissolve the gelatin leaves in 2 tbsp very hot water and add to the mix. Cover the bowl and let it chill in the fridge for 20 minutes. Then spoon it over the chocolate mousse and return to the fridge to set.
  4. For the topping: Process the raspberry puree with the sugar in the blender and pass through a sieve. You can omit the sieve if you want, but I find those pips really annoying. Add the gelatin sheets in cold water and let them soak. When soft enough add them to the hot water and stir to dilute. Add the gelatin mix to the sieved raspberry mix and stir well. Carefully spoon over the gateau (once it is set though) and return to the fridge.

Τούρτα με μους σοκολάτας-τζίντζερ και μους βατόμουρου

Αν δεν βρείτε φρέσκα βατόμουρα, χρησιμοποιήστε κατεψυγμένα, αφού πρώτα τα αποψύξετε.

ΥΛΙΚΑ για μία τούρτα 20εκ ή 6-8 ατομικά «τουρτάκια» των 10 εκ έκαστο

παντεσπάνι

  • 60γρ κουβερτούρα
  • 1κ.σ. κακάο
  • 3 αβγά, χωρισμένα σε κρόκους-ασπράδια
  • 40γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.γ. κορν φλάουρ

μους σοκολάτας

  • 100γρ  σοκλάτα 70% κακάο
  • 200γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 φύλλα ζελατίνης (4γρ)
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο τζίντερ
  • 50μλ γάλα φρεσκο

μους βατόμουρου

  • 200γρ βατόμουρα (σμέουρα), περασμένα από το μπλέντερ και από λεπτή σίτα να φύγουν τα μικρά κουκούτσια
  • 200γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 3 φύλλα ζελατίνης (6γρ)
  • 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη

γλάσο βατόμουρου

  • 200γρ βατόμουρα (σμέουρα)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 50μλ καυτό νερό
  • 2 φύλλα ζελατίνης (4g)
  • 50γρ φυστίκι αιγίνης σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το παντεσπάνι: λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και διατηρήστε τη ζεστή. Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέστε το κακάο και το κορν φλάουρ. Ανακατέψτε καλά να ενσωματωθούν στο μίγμα και σταδιακά ρίχτε μέσα και τη λιωμένη σοκολάτα.  Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 oC. Εάν θα φτιάξετε μια μεγάλη τούρτα, καλύψτε μια φόρμα στρογγυλή 20 εκ. με αντικολλητικό χαρτί, γεμίστε με το μίγμα και ψήστε για περίπου 15 λεπτά. Εάν πάλι φτιάξετε ατομικές τουρτίτσες, καλύψτε ένα ορθογώνιο ρηχό ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και απλώστε επάνω του το μίγμα ομοιόμορφο. Ψήστε για 15 λεπτά και μετά χρησιμοποιώντας δαχτυλίδια ζαχαροπλαστικής 10 εκ. κόψτε 6-8 βάσεις.
  2. Για της μους σοκολάτας-τζίντζερ: λιώστε τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί. Μουλιάστε της ζελατίνη σε κρύο νερό για 10 λεπτά. Στίψτε τη καλά να φύγει το νερό. Ζεστάνετε το γάλα και προσθέστε του το τριμμένο τζίντζερ και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήστε το γάλα λίγο να αρωματιστεί από το τζίντζερ. Έπειτα περάστε το από ένα σουρωτήρι για να μην μείνουν κομματάκια τζίντερ στην μους και χαλάσουν την υφή της.  Αν σας κρυώσει το γάλα πολύ, ξαναζεστάνετέ το, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσει να διαλυθεί μέσα του η ζελατίνη. Ανακατέψτε τη ζελατίνη στο καυτό γάλα. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ και μετά προσεχτικά ανακατέψτε τη στην λιωμένη σοκολάτα. Η σοκολάτα πρέπει να είναι χλιαρή, γιατί διαφορετικά θα την λιώσει εντελώς την σαντιγύ.  Προσθέστε και το μίγμα γάλα-ζελατίνη, ανακατέψτε καλά, και βάλτε τη μους στο ψυγείο για 10 λεπτά να σταθεροποιηθεί.
  3. Για τη μους βατόμουρου: μουλιάστε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό για 10 λεπτά. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαντιγύ. Ανακατέψτε προσεκτικά τον πολτό βατόμουρου με τη σαντιγί. Διαλύστε τα μαλακά πια φύλλα ζελατίνας σε 2 κ.σ. καυτό νερό και προσθέστε τα στο μίγμα. Σκεπάστε το μπολ και βάλτε το στο ψυγείο για 10 λεπτά περίπου. Έπειτα με ένα κουτάλι γεμίστε τα δαχτυλίδια ή τη φόρμα (πάνω από τη μους σοκολάτας). Επιστρέψτε τα στο ψυγείο να κρυώσουν καλά και να σταθεροποιηθούν.
  4. Για το γλάσο βατόμουρου: βάλτε τα βατόμουρα με τη ζάχαρη στο μπλέντερ να γίνουν πολτός και περάστε τα από λεπτό σουρωτήρι για να μην έχουν κουκούτσια. Μουλιάστε της ζελατίνη σε κρύο νερό για 10 λεπτά. Όταν μαλακώσουν διαλύστε τα στο καυτό νερό (50μλ) να διαλυθούν εντελώς. Προσθέστε τη ζελατίνη στον πουρέ βατόμουρου και ανακατέψτε καλά. Βγάλτε τα φορμάκια/φόρμα από το ψυγείο και προσεχτικά με ένα κουτάλι ρίχτε από πάνω το γλάσο μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια. Επιστρέψτε τα στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

17 thoughts

  1. i’ve always been a great fan of the chocolate-raspberry combination, so this must be the perfect dessert for me. as for raspberries, i simply can’t get enough of them.

    (where do you procure your raspberries? they aren’t available fresh in hania, and i’ve never seen them in the frozen food section of the supermarkets. i once got them canned but they aren’t the same as fresh ones)

  2. Το βασικό ήταν ότι όλη αυτή η βραδιά υπήρξε μια αφορμή για να απολαύσουμε και να περάσουμε υπέροχα. Περιμένω με ανυπομονησία ανάλογες ευκαιρίες στο μέλλον.

    Φιλιά πολλά και τους καλύτερους χαιρετισμούς μου στον καλό σου! 🙂

    ΥΓ: Και μην κριτικάρεις τον εαυτό σου για τα πιτάκια. Είχαμε ομολογουμένως κάνει *πολύ* φαγητό, έμειναν από όλα, όχι μόνο από αυτά. Άλλωστε, άλλο να το μεταφέρεις το πιάτο από την κουζίνα στην τραπεζαρία κι άλλο από 12 χλμ απόσταση… 😉

  3. Το γλυκο φαινεται υπεροχο. Οι γνωριμιες με ανθρωπους απο το ιντερνετ με κοινα ενδιαφεροντα (και μαλιστα τοσο νοστιμα) ειναι υπεροχο πραγμα. Καλημερα Ιωαννα μου.

  4. I love hearing about gatherings like this…not all people on the ‘net are freaks – just some!

    I tried the Kir Yanni Ramnitsa at the Greek Consulate’s 25th Maptioy reception and although a bit too oakey, it was delish with the mezedes offered.

    The glykaki, a fine pairing for that Mosxato.

  5. Great post Ioanna! Isn’t it amazing how things turn out…I too never thought of how many people I would meet through creating a simple food blog/journal but it’s amazing how one thing leads to another.
    Geia sta xeria sou! To glyko fainetai uperoxo!

  6. ..Να και μια απο τις καλες πλευρες του μπλογκινγκ…να συναντας και μαλιστα να ταιριαξεις με ανθρωπους που ουτε θα τους ειχες συναντησει ποτε…!!!Το βρισκω υπεροχο… οπως και το γλυκο βεβαια…!!!
    Καλη σου μερα.

  7. μου αρεσει ιδιαιτερα αυτη η μισο-μισο προσεγγιση, ειναι βεβαια αποσταθεροποιητικη γιατι ανοιγει την πορτα σε πολλα αλλα…
    και η χρωματικη αρμονια εν προκειμενω βοηθα πολυ να ανοιξει η πορτα!
    οσο για τη συναξη των μπλογκοφιλων, εμενα μου φανηκε περισσοτερο μια αναζητηση νεων επιπεδων διαστασεων και ανατασεων γευσης μεσα στην αεναη κινηση του κοινωνικοοικονομικου περιβαλλοντος, παρα οτιδηποτε αλλο!

  8. Γεια σου Ιωάννα! Σε διαβάζω καιρό… Καταπληκτικές συνταγές! Καιρός λοιπόν να ρωτήσω και κάτι. Πού μπορώ να βρω τους πάτους για τις ατομικές τουρτίτσες;

    1. Ευχαριστώ πολύ! Τους πάτους για τις πάστες τους παίρνω από την Ευριπίδου. Είναι ένα μαγαζί-αποθήκη με είδη συσκευασίας για φαγητά (κουτιά, αλουμινένια ταψια κλπ.) όπως ανεβαίνεις την Ευριπίδου από την Πλ. Κουμουνδούρου, λίγο πιο πάνω από το εστιατόριο «Τέλης» στα αριστερά.

  9. Κατέβηκα σήμερα στην Ευριπίδου για προμήθειες, αλλά δεν το εντόπισα… Βρήκα μια αποθήκη πιο πάνω από τον Τέλη και μ΄ενημέρωσαν ότι το συγκεκριμένο κατάστημα έχει κλείσει. Τελικά, κατέληξα να αγοράσω μόνο (παλιακές) θήκες για muffins από την κλασσική πηγή στη στοά κάθετα στην Πολυκλείτου. Μήπως ξέρεις κάτι; Ευχαριστώ!!!

    1. Α, μάλλον αυτή θα είναι, έχω καιρό να πάω. Δεν έχω άλλες ιδέες. Ίσως να παρεις σβάρνα τα σουπερμάρκετ μήπως βρεις κάτι, αλλιώς ρώτα στο φούρνο της γειτονιάς σου, μπορεί να σου πουν το δικό τους προμηθευτή,

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.